Bułgaria - Travelon.pl Bułgaria - Travelon.pl Bułgaria - Travelon.pl Bułgaria - Travelon.pl

Świat bułgarskich alkoholi

04.02.09 15:13:57

In vino veritas

Bułgarskie wino w stosunkowo krótkim czasie zdobyło sobie uznanie wśród europejskiej klienteli i zajmuje coraz lepszą pozycję na rynkach światowych w gronie najlepszych firm. Winiarstwo ma w Bułgarii głębokie korzenie, sięgające jeszcze czasów antycznych. Starodawne piwniczki na wino są symbolem dawnej i ponownie odkrytej sławy mistrzów wina. W bułgarskich górach panuje specyficzny mikroklimat, co wraz z doskonałymi warunkami glebowymi umożliwia uprawianie najlepszej jakości winorośli.

Regiony winiarskie

Z winiarskiego punktu widzenia Bułgarię możemy podzielić na pięć regionów – północny, wschodni, południowy, południowo-zachodni i podbałkański. Najbardziej interesujący obszar winiarski, Melnik, znajduje się na południu kraju, niedaleko granicy z Grecją. W tym malowniczym miasteczku uprawiane są winogrona, z których produkowane jest, noszące tę samą nazwę, doskonałe czerwone wino. Winnice rozciągają się na wapiennych wzgórzach, w których także wydrążono piwniczki na wino.

Za najlepsze bułgarskie wina uważa się gatunki Cabernet Sauvignon i Merlot z Tracji, które podobno mogą śmiało konkurować z winami ze słynnego regionu Bordeaux. Do popularnych win należą także Mavrud, Kadarka i Pamid. Miłośnicy win z pewnością znają wino o nazwie Niedźwiedzia krew (meča krov), stołowe czerwone wino wytrawne. Według Bułgarów takie ma być właśnie dobre wino. Do codziennej konsumpcji! Krótko mówiąc, gdzie się wino pije, tam się dobrze żyje…

Napoje alkoholowe

Do tradycyjnych alkoholi należy wódka, rakija (otrzymywana w drodze destylacji sfermentowanego miąższu śliwek), mastika (likier anyżowy, otrzymywany w wyniku destylacji alkoholu aromatyzowanego nasionami zielonego anyżu i żywicą z mastiki), likier miętowy (mentowka) i likier różany (roza). Popularne są też tradycyjne koniaki Pliska i Pomorie. Po nocy spędzonej przy tych trunkach, każdy doceni zalety bułgarskich herbat ziołowych, z których najbardziej znana jest herbata rumiankowa lub z bzu.

Piwo

W Bułgarii piwo staje się coraz bardziej popularnym napojem. Do rozwoju bułgarskiego browarnictwa przyczynili się czescy słodownicy, stąd też kufel złocistego napoju z pianką z pewnością nie rozczaruje smakiem. Piwo bułgarskie jest trochę słabsze niż to, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Najczęściej serwowane jest piwo butelkowe, piwa beczkowego można napić się w lepszych restauracjach. Najbardziej znane marki to Bugasko, Zagora i Astika. Ich cena waha się w granicach 2-3 zł.

Na zdrowie!