Bułgaria - Travelon.pl Bułgaria - Travelon.pl Bułgaria - Travelon.pl Bułgaria - Travelon.pl

Bułgaria - Kuchnia Bułgarska

(Strony) > > > Kuchnia Bułgarska

Bułgarska kuchnia jest tak różnorodna, jak obywatele tego kraju. Cechuje ich temperament, energia i słoneczne dni. Do głównych przysmaków należy słony ser, produkty mleczne i cząber. Nie przypadkowo uważa się, iż jest to jedna z najzdrowszych kuchni europejskich. Grzechem byłoby jej nie spróbować.

Bałkański ser?

Jak można się tego spodziewać, to bułgarska kuchnia w dużym stopniu wykorzystuje świeże warzywa i przyprawy. Z Polski zapewne wielu zna typową dla tego kraju szopską sałatkę. Oprócz pomidorów, papryki i bałkańskiego sera dodaje się do niej ogórki i posiekaną cebulę. Przed podaniem dodaje się sos z octu, oleju i przypraw. Ten słony specjał serwuje się zwykle ze świeżym bułgarskim pieczywem.

Zupy… jedynie zimne?

Podczas gorących letnich dni każdy doceni zalety zimnych, odświeżających, a przede wszystkim łagodnych zup. Ta najbardziej znana „tarator“ przygotowywana jest z białego jogurtu, krojonych ogórków, orzechów i kopru. Kolejną pozycję zajmuje zupa jarzynowa. Natomiast z ciepłych zup warto spróbować ostre flaczki z papryką. W Bułgarii zupy doprawia się na własnym talerzu według własnego smaku.

Czubrica

Kto by nie znał tej legendarnej przyprawy dodawanej do bułgarskich potraw mięsnych. Czubrica - przyprawa uzyskiwana z cząbru górskiego (łac. Satureja montana), gatunku spokrewnionego z bardziej u nas znanym cząbrem ogrodowym. Przyprawa charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej (nazwa jest zresztą zapożyczeniem z tego języka). Czubricy używa się głównie do zup, mięs, fasoli i serów.

Do najbardziej ulubionych należą kebabcziczi i kjuftety, a także musaka, czyli francuskie ziemniaki na bułgarski sposób z mielonym mięsem i warzywami. Dania w tym kraju bywają zwykle ostrzejsze, niż do tego jesteśmy przyzwyczajeni w swoim rodzinnym kraju. Stąd też po ich spożyciu zaleca się łyk alkoholu miejscowej produkcji.

Przystawki

Najczęściej serwowaną na talerzu przystawką są ziemniaki sporządzone na sto sposobów. Oprócz tego można spotkać się z pieczona papryką i szerokim asortymentem warzyw – od pomidorów, przez fasolę, aż do cebuli z solą. Młoda generacja przeniosła także do tutejszej kuchni frytki.

Desery

Do ulubionych bułgarskich deserów należą pieczone owoce w piecu (jabłka, śliwki, maliny, truskawki czy jeżyny) z cukrem. Po skończonym posiłku może być podawany także kaszkawał, który jest tradycyjnie produkowanym serem z mleka owczego lub krowiego. Przeważnie podaje się go do wina. Nawykiem jest także spożywanie bułgarskich kołaczy i pączków wypełnionych słonym lub słodkim nadzieniem.

Biały chleb

W Bułgarii prawie do wszystkiego konsumuje się biały chleb. W restauracjach znajdziemy go zawsze na stole, nawet gdy go nie zamówimy. Natomiast znaleźć ziarniste lub ciemne pieczywo stanowi w tym kraju poważny problem.